Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen tehdään viimeistään marraskuussa, niin että vastaukset on perillä marraskuun sisällä.
Lähetä viesti, joka sisältää koulun nimi, opettajan nimi, ja luokkien nimet osoitteella
larsburman16@gmail.com

Aikataulu

Marraskuu 2024 Alkukierros 1

Tammikuu 2025 Alkukierros 2

Maaliskuu 27 2025 Syventävä tehtävä

Huhtikuu 10-11 2025 Kansallinen semifinaali ja finaali

Toukokuu 27-28 2025 Pohjoismainen finaali Tukholmassa


MATCUP-KILPAILUN SÄÄNNÖT SEKÄ VINKKEJÄ

Kilpailu on tarkoitettu kahdeksasluokkalaisille ja siihen osallistutaan luokkakohtaisesti. Luokan tulee toimia yhtenä ryhmänä saman opettajan alaisuudessa koko lukuvuoden ajan. Erillisten ryhmien muodostaminen vain kilpailua varten on kielletty.

Kilpailukutsu julkaistaan tulevaisuudessa tällä sivustolla lokakuun lopulla, mutta se voidaan myös lähettää sähköpostitse sekä vanhoille että uusille osallistujille.

Alkukierrokset

Alkukierrokset toteutetaan marras- ja tammikuun aikanaTällöin tehtävänä on ratkaista seitsemän (7) ongelmaa 60 minuutissa Alkukierroksen deadline on 30.11 ja 31.1. Näiden kahden karsintakierroksen tehtävät lähetetään osallistuvien luokkien matematiikan opettajille, jotka saavat tulostaa halutun määrän kilpailutehtäviä. Osallistuvan luokan opettaja (tai koulun yhteyshenkilö, mikäli osallistuvia luokkia on useita) lähettää luokan (luokkien) vastaukset kilpailun järjestäjälle.

Mikäli kilpailuun osallistuu samasta koulusta useampia luokkia, tulee alkukierrokset järjestää luokkakohtaisesti mahdollisimman lyhyen aikaikkunan sisällä. Jotta vastausten leviämiseltä vältyttäisiin, olisi suotavaa, että kaikki osallistuvat luokat ratkoisivat tehtäviä samanaikaisesti tai ainakin saman päivän aikana. Toisaalta osallistuvat luokat kilpailevat myös toisiaan vastaan, koska ainoastaan yksi luokka jokaisesta koulusta voi päästä jatkoon kilpailussa. Huomioikaa, että osallistuva luokka jättää jokaista tehtävää kohti vain yhden yhteisen vastauksen. Luokan matematiikanopettaja kirjaa vastaukset ja lähettää ne edelleen.

Huomionarvoista on myös, että karsintakierroksilla tehtävien oikeista vastauksista saa 5 pistettä ja vääristä 0 pistettä. Joissain tehtävissä osittain oikeista vastauksista saattaa saada myös muita pistemääriä. Yksittäisessä tehtävässä ratkaisujen lukumäärä voi vaihdella nollasta jopa äärettömään.

Alkukierrosten karsinnan perusteella kilpailun järjestäjä valitsee noin 10 alueellista voittajaa. Korkealla pistemäärällä on luonnollisesti suuri merkitys, mutta kilpailussa kiinnitetään myös huomiota maantieteelliseen jakaumaan sekä osallistuvien luokkien lukumäärään eri alueilla.

Kilpailun järjestäminen luokissa, säännöt ja vinkkejä

1. Opettaja voi jo aiemmilla oppitunneilla kertoa oppilaille kilpailun läpivie
2. Jotta mahdollisimman moni oppilaista tuntisi itsensä osalliseksi alkukierroksilla, olisi suotavaa jakaa luokka pienempiin ryhmiin. Jokainen ryhmä voi pyrkiä ratkaisemaan kaikki tehtävät mutta eri ryhmät voivat aloittaa eri tehtävistä, jotta luokka onnistuisi saamaan vastauksen jokaiseen tehtävään. Opettaja voi tällä tavoin onnistua tietyssä määrin eriyttämisessä, kun ryhmien osaaminen suhteutetaan tehtävien vaikeustasoon.
3. Mikäli tehtävien ratkaisut kirjataan kaikkien näkyville esimerkiksi taululle, on helpompi nähdä toisistaan eriävät ratkaisut. Tämä edesauttaa myös luokkaa 60 minuutin kilpailuajan puitteissa päättämään, mitkä ratkaisuista muodostavat luokan yhteisen vastauksen kuhunkin tehtävään. Yhteistyö on tärkeää! Opettaja voi auttaa tomimalla sihteerinä.
Opettaja voi auttaa tomimalla sihteerinä. Opettaja lähettää luokan vastaukset osoitteeseen larsburman16@gmail.com
4. Alkukierroksilla on luvallista käyttää laskimia sekä etsiä kaavoja oppikirjoista. Kommunikaatio luokkahuoneen ulkopuolelle (tietokoneet, mobiililaitteet) on kiellettyä.
5. Kilpailun järjestäjällä on mahdollisuus hyviin syihin vedotessa myöntää alkukierroksille lisäaikaa.


Huom! Alla olevan ohjelman toteuttaminen on aina riippuvaista siitä, missä määrin järjestävä taho on onnistunut saamaan kilpailulle rahoitusta kyseiselle vuodelle. Suurin painoarvo pohjoismaiden yhteisessä sopimuksessa on sillä, että yksi luokka kustakin maasta osallistuu pohjoismaiseen finaaliin. Muussa tapauksessa on olemassa uhkakuva, että pohjoismainen yhteistyö saattaa päättyä.

Semifinaali

Kaikissa pohjoismaissa kansalliset semifinaalit ja finaalit järjestetään samanaikaisesti. Tehtävät ovat samat kaikkialla ja järjestelyt toteutetaan yhteisen mallin mukaisesti. Kun luokka saa tietää edenneensä semifinaaliin, se valitsee 4 oppilasta (2 tyttöä ja 2 poikaa) edustamaan luokkaa semifinaalissa. Semifinaalin kolme parasta luokkaa etenee finaaliin. Semifinaaliedustajat ja heidän opettajansa saavat ilmaisen matkan sekä ylläpidon kansalliseen semifinaaliin ja finaaliin.

Semifinaalissa kaikki joukkueet aloittavat 0 pisteestä riippumatta karsintakierrosten pistemäärästä.
Osallistuakseen semifinaaliin tulee luokkien tehdä syventävä tehtävä, joka on sama kaikissa pohjoismaissa. Tehtävä löytyy kilpailun kotisivuilta. Se lähetetään myös yhdessä arviointikriteerien kanssa kaikille alkukierroksille osallistuneille luokille. Syventävä tehtävä arvioidaan erillisen tuomarineuvoston toimesta ja se muodostaa 50 % semifinaalista. Luovuus, omaperäisyys ja matemaattinen sisältö palkitaan. Semifinaalin toinen osa koostuu ongelmanratkaisuosiosta, joka käsittää yleensä 8 tehtävää, jotka tulee ratkaista 90 minuutissa. Tässä osiossa joukkueilla on käytössään ainoastaan apuvälineitä, jotka jaetaan semifinaalin aikana.

Semifinaalin ongelmanratkaisuosio, niin kutsuttu ”viesti”
Viesti suoritetaan siten, että jokainen joukkue istuu oman pöydän ääressä. Muutamalta eri paikkaan sijoitetulta pöydältä löytyy tehtäväkirjekuoria sekä apuvälineitä 2–4 joukkueelle. Henkilöt, jotka istuvat näiden pöytien ääressä pitävät huolen siitä, että joukkueet saavat tarvitsemansa materiaalit sekä palauttavat tehtävänsä oikeassa järjestyksessä. Henkilöt jakavat aluksi ensimmäisen tehtävän, jonka joukkueet pyrkivät ratkaisemaan. Tehtävän 1 ratkaisu laitetaan kirjekuoreen sulkematta sitä ja palautetaan tehtäväpöydälle. Vasta sitten on mahdollista saada tehtävä 2 ratkaistavaksi. Joukkueet päättävät itse tehtäväkohtaisesta ajankäytöstään. Kaikkien tehtävien ratkaisuun on käytettävissä yhteensä 90 minuuttia, mikä tarkoittaa keskiarvona noin 11 minuuttia tehtävää kohden. Kun 90 minuuttia on kulunut, tehtävät annetaan tuomarineuvostolle, joka pisteyttää ne ennen projektityön esittelyä. Joukkueet saavat tietää pistemääränsä ja sijoituksensa vasta projektitöiden esittelyjen JÄLKEEN.


Finaali

Finaalissa kaikki joukkueet aloittavat 0 pisteestä riippumatta saavutetuista pistemääristä aiemmin kilpailun aikana.
Finaalissa kolmea finaalijoukkuetta edustavat samat neljä oppilasta kuin semifinaalissa. Finaalin tehtävät saattavat olla enemmän visuaalisia tai käytännöllisiä verrattuna kilpailun aiempiin tehtäviin. Tämä mahdollistaa sen, että yleisön on helpompi seurata finaalia. Mikäli joukkueet päätyvät finaalissa tasapisteisiin, ratkaistaan voittaja lisätehtävillä. Niille joukkueille, jotka eivät selvinneet finaaliin, on varattu paikat kilpailutilassa. Myös heillä on mahdollisuus työskennellä samojen finaalitehtävien parissa. Heidän vastauksiaan ei pisteytetä, mutta joukkueille saatetaan esittää kysymyksiä tehtäviin liittyen.

Pohjoismainen finaali

Kansallisen finaalin voittaja ansaitsee paikan pohjoismaiseen finaaliin, joka järjestetään vuorotellen eri pohjoismaissa. Pohjoismainen finaali ajoittuu yleensä suomalaisten koulujen viimeiselle kouluviikolle. Pohjoismaisessa finaalissa kilpaillaan osittain syventävillä tehtävillä, jotka käännetään englannin kielelle. Ainekohtainen raportti lähetetään järjestäjille etukäteen, yleensä 20–25.5 välisenä ajankohtana. Finaalin toinen osa koostuu ongelmanratkaisuosiosta, johon sisältyy viisi ongelmaa sekä mahdolliset lisätehtävät.


Käytännön yksityiskohtia
Luokan matematiikan opettaja vastaa siitä, että luokka ilmoitetaan kilpailuun. Tämän tulee tapahtua mieluiten lokakuun aikana, jotta osallistujilla on tarpeeksi aikaa suorittaa ensimmäinen karsintakierros (viimeistään marraskuun aikana). Lisäksi opettajan vastuulla on
• kopioida molempien karsintakierrosten tehtävät osallistuvalle luokalle
• järjestää koulukohtaiset karsintakierrokset samanaikaisesti kaikille samasta koulusta osallistuville luokille
• lähettää osallistuvan joukkueen vastaukset annettuun osoitteeseen sähköpostitse
• tiedottaa luokkaa oikeista vastauksista ja tuloksista, kun ne julkistetaan
• huolehtia siitä, että semifinaaliin selvinnyt luokka viimeistään tässä vaiheessa saa tarvitsemaansa apua syventävään tehtävään liittyvässä työssä ja sen järjestelyissä. Huomionarvoista kuitenkin on, että syventävän tehtävän kautta tulee selkeästi esiin oppilaiden oma luova työ sen sijaan, että työstä saa ”aikuismaisen” vaikutelman.