Anmälan
Anmälan görs senast i november så att man hinner sända in svar senast 30.11.
Sänd mail med skolans namn, lärarens namn och vilka klasser som deltar till
larsburman16@gmail.com
Tidsplan
November 2024 Inledande omg. 1
Januari 2025 Inledande omgång 2
Mars 27 2025 Fördjupningsuppgiften
April 10-11 2025 Nationell semifinal och final
Maj 27-28 2025 Nordisk final i Stockholm, Sverige
TÄVLINGSREGLER OCH TIPS FÖR MATCUP
Det är klasser i årskurs 8 som deltar i tävlingen. Klassen skall fungera som grupp med samma lärare hela läsåret och man får inte bilda sammansatta klasser enbart för tävlingens skull
Inbjudan till tävlingen kommer i framtiden att ske på denna hemsida i slutet av oktober men inbjudan kan också sändas per mail till tidigare och nya deltagare.
Inledande omgångar
De inledande omgångarna genomförs i november och januari. Då skall sju (7) uppgifter lösas på 60 minuter. Deadline för inlämnade är 30.11 respektive 31.1. Uppgifterna i de två kvalificeringsomgångarna skickas till klassens matematiklärare som kan kopiera uppgifterna i önskat antal. Klassens svar eller gärna alla klassers svar i skolar returneras av läraren / skolans kontaktperson till angiven arrangör.
Om flera klasser i samma skola deltar i tävlingen behöver tävlingen arrangeras så att det är så litet tid som möjligt mellan de olika tillfällena när klasserna löser uppgifterna. För att undvika att svar sprids mellan klasserna är det bäst att alla klasser löser uppgifterna samtidigt eller åtminstone samma dag. Å andra sidan tävlar ju också klasserna sinsemellan, eftersom endast den bästa klassen i en skola kan gå vidare. Observera att varje klass lämnar in ett gemensamt svar på varje uppgift, Klassens matematiklärare skriver ner svaren och skickar dem vidare.
Observera också att i kvalificeringsomgångarna ger korrekt svar 5 poäng och felaktigt svar 0 poäng. På några uppgifter kan det ges mellan 0 och 5 poäng för delvis riktigt svar. En enskild uppgift kan ha 0, 1, flera eller tom oändligt många svar.
På basis av de två inledande omgångarna väljer MatCup-arrangörerna sedan ut de ca 10 bästa kommunvinnarna. Naturligtvis är det betydelsefullt med höga poäng, men hänsyn måste också tas till en god spridning i hela landet och antalet deltagande klasser och skolor i ett område.
Organisering för tävling inom klassen, regler och tips
1. Läraren kan under en tidigare lektion berätta hur eleverna agerar när tävlingen genomförs!
2. För att uppnå största möjliga deltagande och engagemang i klassen, föreslår vi att klassen organiseras i grupper. Varje grupp försöker lösa alla uppgifterna, men de olika grupperna kan starta med olika uppgifter så att klassen säkert får svar på alla uppgifter. Läraren kan också i någon mån på detta sätt differentiera i förhållande till uppgifternas svårighetsgrad.
3. Om man skriver svar i olika rutor på tavlan eller motsvarande, ser man snabbt var svaren ev. skiljer sig åt, vilket underlättar för klassen att inom 60 minuter besluta vilka svar som ges som klassens svar. Samarbetet är viktigt! Läraren kan hjälpa till genom att agera sekreterare.
Läraren skickar sedan in lösningarna på adressen larsburman16@gmail.com
4. I inledande omgångar är det tillåtet att använda räknare och söka formler i läromedel (eftersom det viktiga är att lösa problem). Kommunikationsmedel utanför klassen (med hjälp av telefon och internet) är däremot förbjudna.
5. Man kan be om tilläggstid av arrangörerna för en inledande omgång med en bra orsak.
Obs! Genomförande av följande program är alltid beroende av i vilken utsträckning arrangörerna har lyckats få understöd ett givet år. Högsta prioritet har enligt avtal med de andra nordiska länderna att en klass deltar i den nordiska finalen; annars riskerar den nordiska tävlingen och samarbetet med uppgifterna att upphöra.
Semifinal
Alla nordiska länder arrangerar nationella semifinaler och finaler på samma dagar, med samma uppgifter och med samma uppläggning för övrigt (se tidsplanen). När klassen får veta att den har gått vidare till semifinalen, väljer den ut 4 elever, 2 flickor och 2 pojkar, till att representera klassen under semifinalen. De 3 bästa lagen i semifinalen går vidare till finalen. Semifinaldeltagarna och läraren får gratis resa och uppehälle till nationell semifinal och final.
I semifinalen startar alla lagen på 0 poäng, oavsett uppnådd poängsumma i kval.
För att kunna delta i semifinalen, skall klasserna genomföra en fördjupningsuppgift som är samma i alla de nordiska länderna. På hemsidan finns årets fördjupningsuppgift. Den sänds också tillsammans med bedömningsunderlag till deltagarna i inledande omgångar. Det finns en egen jury för fördjupningsuppgiften och uppgiften räknas som 50 % av semifinalen. Kreativitet, originalitet och matematiskt innehåll premieras. Den andra halvan av semifinalen består av uppgifter som skall lösas på tid, i allmänhet åtta uppgifter på 90 minuter. I denna del av semifinalen har lagen endast tillgång till de hjälpmedel som delas ut under semifinalen.
Semifinalens problemlösning, den s.k. stafetten
Stafetten genomförs så att det finns ett bord för varje lag. På några uppgiftsbord finns kuvert med uppgifter och hjälpmedel till två – fyra lag. Den person som sitter vid uppgiftsbordet ser till att lagen får material, och lämnar ut uppgifterna i rätt ordning. Personerna delar ut första uppgiften och laget löser uppgiften. Svaret på uppgift 1 läggs i kuvert (som inte klistras fast) och lämnas på uppgiftsbordet innan uppgift 2 kan hämtas. Lagen bestämmer själva hur lång tid de vill använda på varje uppgift. De har 90 minuter på sig till alla uppgifterna tillsammans. Det betyder i genomsnitt drygt 11 minuter per uppgift. När de 90 minuterna har gått, lämnas uppgifterna till uppgiftsjuryn, som bedömer dem före projektpresentationerna. Lagen får inte reda på sin poäng eller placering förrän EFTER projektpresentationerna.
Final
I finalen startar alla lag på 0 poäng, oavsett uppnådd poängsumma tidigare i tävlingen
I finalen ställer de tre finallagen upp med fyra elever, samma elever som i semifinalen. Uppgifterna i finalen kan vara mer visuella/praktiska än i de inledande omgångarna för att det ska vara lättare för publiken i salen att följa med. Vid lika poäng i finalen ges extrauppgifter tills ett vinnande lag har utsetts. De lag som inte nått finalen har också platser i salen och får möjlighet att arbeta med finaluppgifterna. Deras svar bedöms inte men också dessa elever kan få frågor om finaluppgifterna.
Nordisk final
Segraren i den nationella finalen bjuds på resa till den nordiska finalen, som arrangeras turvis i de nordiska länderna. Den nordiska finalen brukar infalla i början av den sista skolveckan i Finland. I den nordiska finalen tävlar man dels med fördjupningsuppgiften, som nu översätts till engelska. Rapporten insänds till arrangörerna på förhand, oftast mellan 20 och 25 maj. Dels tävlar man i problemlösning, där det ingår fem problem och ev. extrauppgifter.
PRAKTISKA DETALJER
Klassens matematiklärare är ansvarig för att anmäla klassen, helst inom oktober för att man ska ha god tid på sig för inledande omgång 1 (eller senast så att man hinner utföra uppgifterna inom november månad). I övrigt sköter läraren om
• att kopiera de utsända uppgifterna i de två kvalificerande omgångarna
• att uppgifterna löses vid samma tidpunkt i alla deltagande klasser på den egna skolan
• att svaret sändes in via mail till angiven adress
• att klassen informeras om rätta svar och resultatet när detta blir offentliggjort
• att klassen, om den kvalificerar sig till semifinalen, senast då får nödvändig hjälp och uppföljning i samband med organiseringen av och arbetet med fördjupningsuppgiften. Prestationerna i fördjupningsuppgiften ska spegla elevernas kreativa arbete och inte ge ett intryck av att vara ”vuxenstyrd”.